Fortifikacijski sklop na Gradini
Fortifikacijski sklop na Gradini

/ Povijesne znamenitosti /

Fortifikacijski sklop na Gradini
Neposredno iznad mjesta Drvenik, istočno od zaseoka Kostanić na brdu zvanom Gradina, smješten je fortificirani sklop koji se sastoji od ruševnog obrambenog zida s nizom puškarnica koji slijedi topografske karakteristike brda i višekatne kule sa nizom puškarnica na sjeveru. Do utvrde je najlakše doći uskom cestom koja od magistrale i Donje vale vodi prema seoskom groblju i crkvi sv. Jure. Staza do vrha tvrđave je označena crveno-bijelim planinarskim markacijama te se utvrda obilazi na vlastitu odgovornost.

Na ovom je lokalitetu prisutan kontinuitet života od prapovijesti, a pronađeni su ostaci prapovijesne i antičke keramike. Utvrda se spominje već u 15. stoljeću, u posjedu humskih knezova Vlatkovića. U podnožju tvrđave sačuvani su arheološki ostaci crkve sv. Kuzme i Damjana.

U svojoj kronici Pavao Šilobatović bilježi da su je 1685. godine osvojili Turci, a Andrija Kačić Miošić u pjesmi “Slidi pisma od kastela Drvenika u gornjem primorju, kako ga osvojise Turci na 15. aprila 1687. godine“, spominje i borbu žena da spase utvrdu:

AI' u njemu ne bise junaka,
nego zena, jos i divojaka,
udovica i dicice male
i tri starca slipa i nejaka

Kolačiće koristimo kako bismo našim klijentima pružili visokokvalitetno iskustvo i punu funkcionalnost naše web stranice. Nastavljajući koristiti našu web stranicu, pristajete na upotrebu kolačića u skladu s našom Politikom Privatnosti.