Biokovo
Biokovo

/ Znamenitosti /

Biokovo
Biokovo je planinski masiv u Splitsko-dalmatinskoj županiji koji dijeli Jadran od Dalmatinske Zagore.

Najviši vrh planine je Sveti Jure, visok 1762 metra do kojeg vodi Biokovska cesta duga 23 km. Planina Biokovo zbog svojih iznimnih karakteristika predstavlja prirodno bogatstvo od izuzetne važnosti za Republiku Hrvatsku i Europu. Područje je bogato rijetkim, ugroženim i endemičnim vrstama te raznolikim staništima. Za primjer možemo navesti cvijet Biokovsko zvonce, endemsku biljku iz porodice Campanulaceae, koja je rasprostranjena isključivo u vršnim područjima. Najveći je dio planine Biokovo, radi svoje jedinstvene geomorfologije, osobite ljepote krajobraza i bioraznolikosti, 1981. godine proglašen Parkom prirode.

Osim što je Biokovo Park prirode, njegovo cjelokupno područje spada u ekološku mrežu NATURA2000 kao područje očuvanja značajno za vrste i stanišne tipove i kao područje očuvanja značajno za ptice. Glavni ulaz na planinu, uz brojne šetne staze, nalazi se na 6. kilometru državne ceste Makarska – Vrgorac. Do sv. Jure moguć je pristup planinarskim stazama, kao i Biokovskom cestom, najvišom hrvatskom prometnicom. S vrha se pruža fantastičan pogled na Makarsko primorje. Za vedrih dana moguće je vidjeti planinu Monte Gargano u Italiji, udaljenu 250 km. Pod vrhom je planinarski dom "Pod Svetim Jurom", u vlasništvu Parka prirode Biokovo.

Aktivnosti na Biokovu:

planinarenje, biciklističke staze, Skywalk

Neposredno iznad samog mjesta Drvenika, nalaze se poznate i označene planinarske i biciklističke staze, na kojima možete upotpuniti svoj aktivni odmor, otkriti bogatstvo i raznolikost prirode. Staze su raznih intenziteta pogodne za rekreativce i sve zaljubljenike u prirodu. U hotelu možete dobiti više informacija o planinarenju s kartom planinarskih staza i putova, visinskoj razlici koju treba svladati, duljini staze, trajanju planinarenja i težini uspona.

Nebeska šetnica - Skywalk nalazi se u jugozapadnom dijelu Parka prirode Biokovo iznad mjesta Tučepi na visini od 1228 metara nad morem, na 13. km biokovske ceste i neposredno uz info - centar. Napravljen je u obliku potkove na staklenoj podlozi, a nalazi se na rubu litice, iznad ponora te pruža nezaboravan pogled na rivijeru i otoke koji će svakog posjetitelja ostaviti bez daha.

Za ljubitelje avanture i adrenalinske zabave, neizbježan je posjet zip linu u Tučepima, koji je prilagođen svim dobnim skupinama. Sudionici se spuštaju sajlom uz pomoć stručnog vodiča. Ukupna dužina sajli je 700 m.

Kolačiće koristimo kako bismo našim klijentima pružili visokokvalitetno iskustvo i punu funkcionalnost naše web stranice. Nastavljajući koristiti našu web stranicu, pristajete na upotrebu kolačića u skladu s našom Politikom Privatnosti.